- RAKU
- NAKED-RAKU
- PITFIRING
- KERAMISCHE OBJECTEN

RAKU
Deze keramische techniek heeft zijn oorsprong in de Japanse theeceremonie en het Japanse karakter / letterteken Raku staat voor “geluk, vrede, vrijheid, vreugde”. Na het vormen, bakken en decoreren / glazuren ondergaat het keramische voorwerp bij het glazuurbakken een bewerking door direct vanuit roodgloeiende oven te worden gereduceerd in houtspaanders. De “craquele” en de decoratie zijn typerend voor deze techniek. Deze methode van werken veroorzaakt een gespannen verhouding die altijd aanwezig is tussen:
- beheersing en "laissez-faire",
- het "in-de-hand-hebben" en het
- "uit-de-hand-laten-lopen"
- het durven experimenteren en terughouden
- "overdone" en "understatement".

Rakugestookt aardewerk is laaggebakken poreus aardewerk aangewend bij toegepaste kunst en keramische plastieken, met een glazuur dat meestal een duidelijke haarscheur (craquelé) vertoont en niet bedoeld is voor huishoudelijk gebruik.Nadat de oven tot ongeveer duizend graden roodgloeiend is opgestookt, wordt het werkstuk met een lange tang uit de oven gepakt en in zaagsel gelegd. Er is dus een temperatuurverschil van bijna duizend graden binnen een heel korte tijd en dat beïnvloedt in grote mate de kleurontwikkeling en de craquelé-vorming.
"Although the result is called "raku", it is related to the Japanese tradition only in incept, in that it offers our western culture insight into the oriëntal concepts of beauty..... As done in America, we have no correct name for it". (Paul Sold-ner)
 
Contact
Tjabel Klok
T. 0512 - 37 17 44
F. 084 - 743 53 56
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.